Nowy kierunek dla najlepszych gimnazjalistów

Autor zdjęcia: Michał Skroboszewski

Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku przygotowuje się do kształcenia specjalistów mleczarstwa. — Na absolwentów tego kierunku będzie czekała nie tylko spółka Sery ICC, ale również inne zakłady mleczarskie — zachęca Marian Matuszczak, dyrektor szkoły.
Pomysł na uruchomienie nowego kierunku kształcenia wyszedł od potencjalnego pracodawcy. Dyrektor generalny Sery ICC podczas rozmowy z burmistrzem Pasłęka napomknął, że na rynku pracy brakuje specjalistów z zakresu przetwórstwa mleczarskiego. Tymczasem pasłęcka spółka się rozbudowuje, sporo pracowników w najbliższym czasie odejdzie na emeryturę, a nowych kadr nie widać.


— O tej rozmowie dowiedziałem się od burmistrza. Oczywiście od razu go zapytałem, o jakich konkretnie specjalistów chodzi. Gdy usłyszałem, że przede wszystkim potrzebna jest średnia kadra techniczna, od razu pomyślałem, że jest to wyzwanie dla naszej szkoły, i że możemy je podjąć — mówi Marian Matuszczak, dyrektor Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku.


Specjalistów mleczarstwa na poziomie szkoły średniej kształcą obecnie w kraju tylko trzy technika: we Wrześni, w Wysokiem Mazowieckim i w Chorzelach. Od września dołączy do nich pasłęcki Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych. 

— Z naborem uczniów do pierwszej klasy czteroletniego technikum, kształcącym w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego nie powinno być problemów. Nie ukrywam, że zależy nam na najlepszych absolwentach gimnazjum, bo nie jest to łatwy kierunek. Uczniowie m.in. będą mieli na poziomie rozszerzonym matematykę i język obcy. Nie wykluczamy, że kandydatów będziemy przyjmowali na podstawie konkursu świadectw. Zakładamy, że przyjmiemy 16-17 osób — zapowiada dyrektor. 


Zachętą do zawodowego związania się z przetwórstwem mleczarskim może być pewność zatrudnienia po skończeniu szkoły.

— Na absolwentów tego kierunku będzie czekała nie tylko spółka Sery ICC, ale również inne zakłady mleczarskie. W kilku z nich byłem osobiście i wszystkie deklarują chęć zatrudnienia naszych przyszłych absolwentów — podkreśla Marian Matuszczak.

W ubiegłym tygodniu, w firmie Sery ICC Pasłęk odbyło się spotkanie z udziałem warmińsko-mazurskiego kuratora oświaty, starosty elbląskiego, dyrektora ZSEiT w Pasłęku i konsultanta Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli ds. przedmiotów zawodowych.


— Spotkanie było poświęcone wypracowaniu form współpracy między firmą i naszą szkołą w zakresie kształcenia praktycznego uczniów w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego — informuje Gabriela Effenberg, naczelnik Wydziału Promocji Powiatu, Edukacji, Kultury i Sportu w Starostwie Powiatowym w Elblągu.
gog

Źródło: Dziennik Elbląski